
Pernah makan begedil ikan tak?????
Biasanya kita makan begedil daging or ayam.
Saja ibu buat xperiment nk cuba sesuatu yg lain.
Sebenarnya ibu tak nak membazir.
Semalam ada goreng ikan.
Langsung xdiusik anak2 ibu.
Geramnya!!!!
Takkan nk paksa mereka makan.
So dari terbiar n membazir ibu terpaksa la recycle ikan2 tu.
So dengan gigihnya ibu terpaksa mencipta resepi baru.
Walaupun ibu ni bukan yg jenis minat masak + xpandai masak
tapi bila dh bergelar ibu terpaksalah rajin2kan diri.
Air tangan ibulah yang mampu mengiratkan kasih sayang anak2...
Walaupun ibu ni bukan yg jenis minat masak + xpandai masak
tapi bila dh bergelar ibu terpaksalah rajin2kan diri.
Air tangan ibulah yang mampu mengiratkan kasih sayang anak2...
Begedil Ikan berperisa kentang.
Alhamdulillah, bila dh siap abis pula dimakan anak2 ibu.
Resepinya:
isi ikan yang telah siap direbus
(ibu guna ikan yg digoreng cz lebihan yg xdiusik anak2)
1 biji bawang besar dicincang
daun bawang@sup
cili besar-dicincang
3-4 biji kentang direbus dan dilenyek.
2 biji telur
serbuk perasa@kuib bilis
sedikit serbuk lada hitam@sulah
sedikit serbuk lada hitam@sulah
secubit garam
minyak untuk mengoreng
tepung gandum
Cara-cara:
isi ikan dihancurkan + kentang lenyek + telur + semua bahan kecuali tepung dan minyak.
panaskan minyak.
Bentukkan adunan tadi mengikut citarasa masing2.
Kemudian golek2kan begedil ke dalam serbuk tepung gandum.
Goreng dlm minyak yang panas..
*Sedap dimakan dengan sos.