Sejak Beby bercuti panjang ni ibu rasa badan ibu makin mengembang + gebuzzz...
Ada saja resepi-resepi baru yang dijadikan bahan eksperiment di dapur ibu.
Ibu, Kakak dan Adik2 jadi pengkritik setiap resepi yang dimasaknya.
Adeh...terkadang dalam seronok ada juga perasaan tension sebab
setiap apa yang dimasak sedap je ditekak ibu.
Sekarang ni ibu dah tak perlu bersilat kat dapur diawal pagi sebab
Beby dah ambil alih tugas memasak lauk pauk untuk lunch dan dinner.
Tugas memasak nasi tetap ibu teruskan kerana ibu perlu meneruskan
bacaan tasbih dan zikir untuk keluarga dalam masakan ibu...
Ibu tepek gambar jelah...silalah layan ye......
Resepi SeaWeed yang mudah.
Kerepek seaweed yang sedap dan rangup.
Sekejap je habis.....muhaha...
Resepi ibu share dari FB (*kredit utk Najah Nayli Nurhani)
Beby yang buatkan semasa ibu keluar outing.
.Bahan:
1paket kulit popia (guna dlm 24keping je)
1 paket seaweed (ada 10sheet)
2 biji telur
garam,serbuk perasa ajishio(lada hitam dan lada putih) secukupnya..
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
Pukul telur bersama garam dan serbuk perasa ajishio.
1paket kulit popia (guna dlm 24keping je)
1 paket seaweed (ada 10sheet)
2 biji telur
garam,serbuk perasa ajishio(lada hitam dan lada putih) secukupnya..
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
Pukul telur bersama garam dan serbuk perasa ajishio.
Asingkn sehelai
kulit popia,sapu telur pada keseluruhan permukaan kulit popia.
Seaweed tu potong panjang-pnjang.
Susun seaweed dan sapu telur di atas seaweed tersebut,
Susun seaweed dan sapu telur di atas seaweed tersebut,
kemudian letak sehelai kulit popia kt atas seaweed itu.
Buat sampai habis...berselang seli.
Kemudian gunting kecil2 ikut suka anda dan goreng dalam minyak yg
Buat sampai habis...berselang seli.
Kemudian gunting kecil2 ikut suka anda dan goreng dalam minyak yg
betul2 panas dengan api yg perlahan
Sentiasa balik sebab
ia cepat hangus.
Tidak perlu tunggu kekuningan sebab bila ditoskan,ia akan
garing dgn minyak pns yg masih melekat.
6.Setelah sejuk,simpan dalam botol bertutup.
6.Setelah sejuk,simpan dalam botol bertutup.
Ni ibu tak pasti resepi apa.
Rasa ala-ala lasagna.
Keju melimpah ruah dan ada sosej berkeju + mix vegitable + kulit popiah + mayonis....
memang rasanya sangat marvelous.
Puding triffle..Bangun pagi ibu tengok penuh petiais.....
Pizza....
Kek karot + toping cheeze dengan whipping cream.
Telur gulung bersayur..Katanya resepi orang Korea...
Apa jelah beby, yang penting airtangan Beby memang sedap dan marvelous...
Entah dia menurun dari sapalah minat memasak sebab ibu langsung tak minat masak...hik.hik.hik...
14 ulasan:
Rajin dan kreatif beby ni... untung NzA ada anak dara yg dah boleh diharap kan :)
Mak oii...dah ada chef profesional ni kak. Gulp..sedap2nyaaa....
wahh untung akak....boleh diharap dah anak dara akak..sejuk perut akak hah...
bertuah lah akak.. anak rajin memasak.. menu2nye pon boleh tahan jugak sedapnye.
memang makan bertambah2 lah kalo camnih.. hehehe
seronoknyee..lagi seminggu kene timbang le berat badan lau cmni gayanye..hehe
Tahniah beby..pandai masak..Tahniah juga buat ibu beby..berjaya mendidik beby..
Bestnya kak Nza. Rajin Beby memasak. Untung la... ^_^
wah!!!rajinnye. untung maknya….btw nanti nak try la buat seaweed tu.tq
Bestnya kalau ada anak pandai masak. Tengok gambar aje dah nampak sedap. Pandailah Beby ni memasak!
Waa bertuahnya NzA..dah boleh jadi Mem besar ni, kereta anak2 pandu, masak pun dah ada yang take over,best2!!!
bertuahnya kak... sedap semua tu..teringin!
Untung ada beby. Hilang beban memasak jap haha...
untung akk dpt anak pandai masak..mmg menggebu pun takpelah kak..suka tgok semua makanan nmpk menyelerakan..tak sgka bakal lecturer bi pun setanding chef!hehe
Wah, rajinnya bakal pensyarah ni! Beruntung ibu..
Catat Ulasan