Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

30 Jun 2020

Pendaftaran Kakak di UKM

2.9.2019 (Isnin)
Kisah tahun lepas yang ibu jumpa di dalam draf......huhuhu..
Tepek sini sebagai kenangan.

Alhamdulillah Farah Naurah a.k.a Puteri ke 4mendapat tawaran melanjutkan degree di UKM
dalam bidang Chemical Engineering.
Generasi ke 3 melanjutkan pelajaran di UKM dalam family sebelah ibu..

Atok Ayah
v
v
v
Ayah
v
v
v
Ayah Kie (adik ibu )
v
v
v
Ayah Mie (adik ibu)
v
v
Farah Naurah

Pendaftarkan Kakak.

Dah masuk bilik. En Ayah kata biliknya tak berubah pun. 
Sama suasananya masa en ayah belajar kat sini dulu.


Posing depan fakulti kejuteraan.


Selesai daftar kakak kami bergerak pula ke UiTM Puncak Alam untuk hantar Beby.
Alhamdulillah segala urusan berjalan lancar.
Semoga Kakak dan Kak Nana a.k.a Beby berjaya cemerlang dalam pelajaran. Aamiin3x.

28 Jun 2020

LANJUT BEACH AND GOLF RESORT-Kuala Rompin

5-6 April 2019 (Jumaat dan Sabtu)

*Kisah lapuk di dalam draf juga ni.

Seminggu sekembalinya dari Korea en suami mengajak cuti-cuti Malaysia pulak.
Emmmmm...penat pergi oversea belum hilang lagi.
Pergi jelah kan sebab orang dah ajak.

Perjalanan dari rumah ke Kuala Rompin lebih kurang 3 jam jugaklah.
Melalui perkampung orang asli bermula Muaazam Shah ke Rompin.
Tenang je lalu kawasan tu kerana di kiri kanan jalan hanya ada pokok-pokok.

Pekan Kuala Rompin

Resortnya.

Posing jap sebelum check in.

Kolam dibina dibahagian tengah resort

Farouk sorang jelah layan mandi dalam kolam.
Ibu temankan sekejap je..

Damai je

Ambil angin petang......nyaman je rasa.

View dari bilik. 
En Ayah memilih bilik mengadap pantai.
Walaupun harganya lebih tinggi berbanding bilik mengadap kolam renang namun ianya berbaloi.

Menjelang senja

Percutian 2 hari 1 malam berbaloi-baloi cuma tak begitu seronok sebab 4 farahs tak dapat join sekali. 
Along dan angah kerja.
Beby dan Naurah sibuk dengan kuliah.


26 Jun 2020

RESEPI TEMPOYAK GORENG SEDAP

Bersua kembali.
Hari ni ibu nak share resepi tempoyak goreng yang arwah Kak Long .

Bahan-bahan :

Bahan A
Minyak masak
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
Sebatang serai
Cili padi ( ikut tahap kepedasan masing-masing)
*kisar semua bahan di atas. 
Ibu kisar menggunakan minyak masak dan sedikit air.
Serai tu nak titik pun lagi bagus. Ibu spesis malas so ibu kisar juga..

Bahan B
1 cawan tempoyak
Bilis
Gula 
Garam
Daun kunyit dihiris nipis ( jika ada)
Petai (jika ada)

Cara-cara :
1. Tumis bahan yang dikisar
2. Masukkan bahan-bahan B
3. Masak hingga agak kering.
Siap untuk dimakan dengan nasi panas-panas.

*Al fatihah (dibaca) untuk
 arwah K.long (Zalina Mahmood) dan
 abang long (Haji Hazli b Hj Hassan). Mereka berdua meninggal di usia 47thn dan 49tahun akibat kemalangan jalan raya beberapa tahun lalu.



24 Jun 2020

COVID-19 and BACK TO SCHOOL

Hari ini akhirnya cikgu-cikgu kembali ke sekolah setelah menjalankan tugas dari rumah.
5 Mac 2020 hari terakhir persekolahan. 
Murid dan guru bercuti selama 2 minggu.
Saat itu dunia dikejutkan dengan penularan wabak Covid-19 dimana semasa
itu ianya dikenali dengan Corona Virus.

Siapa sangka virus sekecil Covid-19 mampu melumpuhkan seluruh dunia.
Kuasa Allah mengatasi segala-galanya.

*FASA 5 = PKPP-10/6/20 - 31/8/2020

Sejak bermula PKP cikgu-cikgu diseluruh Malaysia menjalankan kelas alam maya dari rumah.
Banyak kedengaran runggutan netizan yang menunding jari konon-kononnya cikgu makan gaji buta.
Goyang-goyang kaki tapi gaji masuk.

Buktinya Google Classroom mencatatkan PdP alam maya Malaysia berada di carta nombor 1 dunia.
Tak kisahlah kan apa anggapan orang yang tidak puas hati.
Yang penting kita buat kerja kerana Allah.
Biar Allah yang menilai kita kerana segala keberkatan Allah yang anugerahkan.

24 Jun 2020 kami kembali ke sekolah.
Hanya semua guru dan pelajar tingkatan 5 & 6 sahaja ke sekolah.
Pelajar lain masih belajar melalui alam maya di rumah.





Selamat Kembali ke sekolah untuk guru seluruh MALAYSIA.

22 Jun 2020

UNIVERSAL STUDIO SINGAPURA

Alhamdulillah bersua kembali.
Agaknya ada lagi ke yang sudi membaca coretan diary ibu yang makin lama makin berkubur.
Post pertama untuk tahun 2020.
Fuh...otak pun dah loading nak up date sebab dah berbulan-bulan dibiarkan sepi.

Kisah percutian pertama ke oversea tahun 2020.
Tak jauh mana pun tapi projek asyik tertangguh-tangguh.

Kali ke 2 kami jejaki ke USS.
14 Februari 2020
Pergi pun sebab tiket dah booking beberapa bulan lepas.
Tempoh tamat semakin menghampiri.
Dalam keadaan dunia dikejutkan dengan virus Covid-19.

Semasa kami ke sana keadaan masih terkawal.
Namun kebimbangan tetap ada.
Kami mengambil langkah-langkah keselamatan yang ketat.

Memakai 'musk' sepanjang masa...sentiasa sapu tangan dengan sanitizer...mencuci tangan setiap kali tangan berpegang pada objek-objek tertentu.

Kali pertama ke USS dulu segalanya berjalan lancar.
Kali ke 2 pergi banyak dugaan yang kami lalui:

1. Virus Covid-19 melanda.
Dikala dunia dilanda musibah virus Covid-19....

2. Kami ditipu driver bas-
Kami diturunkan di tengah-tengah jalan di Vivo City....Terkapai-kapai di situ sedangkan kami bayar tikut untuk ke Pulau Sentosa.

3. Kami ditipu ulat tiket
Kami membeli tiket LRT dengan seorang lelaki berbangsa Cina.
Semasa scan tiket, ibu dan Farouk kena blok. 
Naurah dan Beby je terlepas. 
Nasib baik.

4. Kami tersilap naik LRT.
Tapi Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya kerana 
ramai insan baik di sana membantu kami sewaktu kami dalam kesusahan.

Akhirnya kami selamat juga tiba di sini.
Mercu Tanda USS




A. Far Away




B. Eygpt
Kali pertama dulu ibu dah ke sini so kali ke 2 ibu dah serik nak masuk ke sana.
Beby dan Farouk je masuk in door, ibu dan Naurah.
Muka Farouk pucat lesi semasa keluar....ha3x....







C. Holly Wood
Kali ini tak banyak pun kami bergambar.
Masa kali pertama  datang dulu memang sangat teruja...
Kali ke 2 dah kurang feel nya.
Lagipun hampir 80% in door dan out door sama masa yang kami datang kali pertama.


Dua kali kami masuk ke Transfomer.
Kalau dulu kena beratur panjang tapi kali ni tak perlu beratur.
Memang terlalu beza bilangan pengunjung yang datang disebabkan masalah Covid-19.



Menjelang petang kami beransur keluar.
Semasa itulah kami tersalah naik LRT dari Vivo City....
Akhirnya kami perlu pusing 1 negara Singapore yang mengambil masa lebih 2 jam.
Entah berapa banyak station yang kali perlu lalui.
Akhirnya kami tiba di station terakhir dan menukar LRT untuk ke Woodlands....

Alhamdulillah menjelang malam kami tiba di Malaysia.......

p/s : Rindunya nak pergi travel. Percutian ibu ke Perth Australia pada 14.3.2020 pun terpaksa ditangguhkan disebabkan wabak Covid-19 semakin serius ketika itu.

21 Jun 2020

ABU DHABI

Assalamulaikum semua.
Belek-belek draf terjumpa dairy hampir nak masuk 2 tahun 
Nasib baik di dalam draf ni ibu dah buat sedikit catatan. 
Kalau nak harapkan daya ingatan ibu memang dah hilang dari radar.
Oklah. Ibu publish la kenangan ini.

25.12.2018
Mencari Redha ALLAH.

Bersua kembali.....
Umrah Pertama 2016 dulu ibu transit di Doha.
Alhamdulillah kali ke 2 ibu menunaikan umrah kami transit di Abu Dhabi selama 3 jam.


Ibu dan abah.
Check in dan berada dibalai berlepas KLIA...

Pengalaman pertama Farouk menunaikan Umrah.



Penerbangan dari KLIA ke Abu Dhabi memakan masa selama lebih kurang 3 jam setengah.
7.25 malam hingga 11.00 malam.


Walaupun penat namun wajah kami tetap ceria.

 
Kami tiba di Abu Dhabi pada 11.00 malam.
Menaiki bas menuju ke balai ketibaan.

Airportnya sangat luas kerana di sinilah tempat transit penerbangan seluruh dunia untuk
ke negara-negara Asia dan Eropah.

Menuju ke balai menunggu...

Alhamdulillah. Selamat tiba.
Kami menunaikan solat Jamak di sini.



Menuju ke balai menunggu.....
Memang sangat luas.
Perlu berjalan lebih 1km untuk ke sini.

Tempoh 3 jam tidak begitu lama sebenarkan kerana perjalanan yang agak jauh..
Menunaikan solat...
Berkumpul kembali di balai menunggu....
Meneruskan lagi perjalanan dari Abu Dhabi ke Jeddah
Menaiki pesawat pada pukul 2.00 pagi dan tiba di Jeddah lebih kurang 4.30 pagi.
Alhamdulillah ALLAH permudahkan perjalanan umrah kali ke 2 ibu.

Perjalanan mencari redha Allah bermula......




About me