Fuh!!!!!
Kekonon nk wat n3 outing smlm ttp line tenet mcm siput terus postpone...
Nk tunggu gambar masuk brjam2....
Kebetulan ibu ada n3 yg trperap 4 hari yg lepas..
Ni ttg pokok cekur yang ibu tanam dlm pasu.
Bukan main membiak2 lagi.
Adalah dalam 2 pasu ibu tanam.
Senang nnti kalu nk buat ulam, buat urap atau masak lemak Jawa stail.
(Nk resepi di atas klik
sini)
nilh pokok cekur yang ibu dh cabut...banyak juga rupanya isi cekur.
ok...ibu zoom lagi..
Nilh rupa isi cekur.
Lebih kurang mcm halia cuma ia kecil2.
Baunya mmg sgt2 wangi.
KHASIAT CEKUR-..
-Sering dijadikan ulam oleh kaum wanita, terutamanya selepas bersalin.
-Selain dimakan begitu saja, amalan merebus pokok dan akarnya juga dilakukan di mana air rebusan ini diminum oleh penggemar herba tradisi ini.
-Khasiatnya dikatakan boleh mengembalikan tenaga terutama bagi wanita-wanita selepas bersalin dan mereka yang merasa kurang bermaya.
-Kepada mereka yang mengamalkannya secara berterusan, ulam ini dikatakan boleh mengekalkan keremajaan.
-Satu lagi khasiatnya ialah ia boleh mencegah keguguran bagi wanita-wanita yang bermasalah.
-Ia juga boleh menghilangkan gatal tekak dengan mengunyah umbisinya.