Kebelakangan ni ibu begitu gigih membuat lokching a.k.a satey ikan sendiri.
Makanan feveret ibu dan setiap kali balik kampung pasti ibu akan cari....
Rindu kampung punya pasal...ibu rajinkan diri.
Rindu kampung punya pasal...ibu rajinkan diri.
Nilah benda alah yang menjadi kegilaan ibu...Lokching a.k.a satey ikan.
Maka dengan gigihnya ibu cuba buat sendiri.
Bukan susah sangat cuma kemalasan ditahap tertinggi buatkan
projek ibu terbengkalai.....
Dan sudah pastinya ayah jadi orang yang sedia berbakti mencari
bahan-bahan yang si isteri inginkan.......
Bahan-bahan :
1/2kg tepung ubi/kanji
1 kg ikan selayang di buang tulang dan kisar(nak tumbuk pun boleh)
1 biji bawang besar di kisar
1 sudu besar soda bikarbonat
sedikit garam dan serbuk perasa.
Semua bahan digaul sebati serta diuli membentuk doh.
Bentukan bulat-bulat kecil.
Goreng sekejap dan kemudian di cucuk pada lidi satey.
Bakar sekejap....(sila rujuk gambar di atas)
dan celup dalam sos manis/sos pedas.
Ini versi orang malas seperti ibu.
Goreng sampai tak hinggat dan campak dalam pinggan...
Menimbun.....
Lagipun stok lidi tak ada....
Tak sampai hati nak suruh ayah keluar lagi semata-mata beli lidi satey....
Baikkan ibu...ha3x....
Anak-anak pun confius bila ibu kata tu lockhing...
Masing-masing diam...no komen.
Ibu tahu dalam hati masing-masing komen ibu......
Ni sosnya.
Cara-cara :
Tumis 3 ulas bawang putih yang telah diketuk.
Masukkan air, 2 sudu besar tepung ubi/kanji, pewarna merah dan gula.
Kalau nak pedas masukkan serbuk cili.
Masak hingga agak pekat.......
Dah penat gentel bulat-bulat.....tiba masanya ibu gentel panjang2.....
Ha2x......maka terhasilnya keropok lekor yang sangat sedap.
Bahan pun sama jekan....
Ok selamat mencuba....Cuma jangan jadi resepi "derhaka"
macam ibu ye......he3x....
p/s:
Semalaman ibu xdapat lena risaukan penerbangan ayah kerana
cuaca semalam tidak begitu baik....Syukur Alhamdulillah ayah selamat tiba.
p/s:
Semalaman ibu xdapat lena risaukan penerbangan ayah kerana
cuaca semalam tidak begitu baik....Syukur Alhamdulillah ayah selamat tiba.