Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

13 September 2011

Gelembung Buaya @ Gelembong Boyo

Pernah tengok benda alah nie????
pic dr en google.

Inilah namanya gelembung buaya.
Ibu pun tak pasti kenapa namanya sedemikian rupa...
Kalau yang tak pernah tengok, gelembung buaya ni
spesis dodol tetapi rasanya lebih menyerupai
"candy" kerana bahan asasnya dari
kelapa/santan dan  tepung pulut.
Rasanya kuih ni produk dari Kelantan.

Masa kecil dulu ibu tak heran dan memang tak
ada keinginan langsung untuk mencuba makanan ni.
Tetapi sekarang setiap kali balik kampung
pasti anak-anak terutama Along dan Angah
merengek-rengek suruh ibu beli.
Bukan mereka nak makan pun tetapi
cikgu-cikgu mereka yang selalu pesan suruh beli.

Rasanya yang manis macam dodol tu memang
tidak sesuai agaknya dengan selera tekak ibu.
Tetapi bila bawa balik sini dan dihidangkan
pada rakan-rakan Along dan Angah bila datang beraya,
pandai pula budak-budak tu makan.


* Ibu pun tak tahu nak cakap apa bila
anak-anak tanya kenapa namanya
"gelembung buaya".
Nak kata macam gelembung pun tak dan apa kena mengena dengan buaya.
Terkedu juga ibu dibuatnya.

35 ulasan:

AHP Pie@Mohamad bin Wahid berkata...Reply To This Comment

nak sikit...:)

kuih muih tradisional memang sedap tapi tak leh byk2 sbb rasanya yg manis.

ummiross berkata...Reply To This Comment

lama tak makan ni NzA, sedap jugak kalau makan sikit2...

puanbee berkata...Reply To This Comment

tak pernah nampak kuih nih ibu ..kompom tk reti makan .. lagi2 kalau manis..

IMANSHAH berkata...Reply To This Comment

ambo tahu kuih ni

NzA berkata...Reply To This Comment

to AHP
mmg manis ttp kalau mkn sikit boleh....

NzA berkata...Reply To This Comment

to ummiross
buat pncuci mulutkan ummi cz manis sgt...

NzA berkata...Reply To This Comment

to Bee
mmg manis Bee..spesis dodol tu....akak pn xgitu suka..

NzA berkata...Reply To This Comment

to imanshah
ore kelate mmg familer dgn kuih ni..trutamo ore wakaf baru.....

Cikli berkata...Reply To This Comment

banyak nama makanan tradisional yang tak kena mengena dengan nama. macam lopak tike, buah melaka.
buah melaka tu tak de kena mengena dgn melaka pun. nak kata gula melaka, kita di sebelah sini pun ada, cuma dipanggil nisse. jadi kita panggil onde-onde.
nama yang paling sesuai dan jujur mungkin yang budak-budak beri iaitu buah kekah-chaa

Elly Emmy berkata...Reply To This Comment

rasanya pernah makan.. tapi tak perasan tang nana tuu..

emm.. unik2 nama makanan org kelantan..

NzA berkata...Reply To This Comment

to cikli
yo lo sungguh..namo kuih kelate tu pelik + unik belako...trkdg xmasuk akal pn ado....

NzA berkata...Reply To This Comment

to elly
kalu yg pernah pergi kelate mmg akn jumpalh kuih ni kt pasar....

mmg unik...

Unknown berkata...Reply To This Comment

kak ibu NzA nama dia mengerikan.... rasa dia ?????

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamaQS
mmg mengerikan..rasanya mcm 'candy' tu mamaQS.....manis + lemak brkrim...!!!!

lieyalatif berkata...Reply To This Comment

name pelik la kak...tapi tak penah laa lieya mkn...sure sedap tu sebab mcm candy n ade rase kelape2...tapi lieya penah le mkn candy kelape...same ke yeak....tapi takde laa pulut jek ape...just kelape jek...lain sikit kot kan kak....

mummysyafie berkata...Reply To This Comment

selalu tengok kuih ni kak. opismate pernah bawak. tapi bila nor tanya nama kuih..dier sendiri pun tak taw.

mummysyafie berkata...Reply To This Comment

selalu tengok kuih ni kak. opismate pernah bawak. tapi bila nor tanya nama kuih..dier sendiri pun tak taw.

wahida berkata...Reply To This Comment

festaim tgk dan festaim dgr...
tapi kalau dah akak kata manis, sure saya pun tak berapa gemar...

Zura berkata...Reply To This Comment

sedapnya...penah makan tapi tak tau nama dia mcm tu...

x sama ngan candy kelapa ek?

ibuintan berkata...Reply To This Comment

tak pernah makan lagi..

akak tak berapa minat dengan kuih2 yg manis2 ni

h4ni3 berkata...Reply To This Comment

gelembung buaya? pes taim dengar
saya panggil candy kelapa jer hehe

Puan Kutu berkata...Reply To This Comment

lor tgok tajuk mati2 igt boya utk berenang dlm air tu,haha rupanya nama kuih.mmg tak pernah mkn,nama pun tak pnah dengar.hehe

Dilla Ady berkata...Reply To This Comment

first time dgr ni kak...first time jugak nmpk..pelik btul namenye ye..

pB berkata...Reply To This Comment

mcm candy kelapa tapi lembut skt

NzA berkata...Reply To This Comment

to lieya
rasanya mmg mcm candy kelapa tu lieya n brsalut tepung pulut utk lembutkan adunan agaknya....mmg pelikkan namanya..

NzA berkata...Reply To This Comment

to mummySyafie
hi.hi.hi....kelakar lak kwn nor tu....

NzA berkata...Reply To This Comment

to wahida
mmg manis wahida, mcm mkn dodol tu..kalau org xsuka manis mmg xleh nk mkn ni...

NzA berkata...Reply To This Comment

to zura
ye ke????? akak xgitu suka cz manis ttp mmg rasa lbh kurg cuma namanya lain...unik!!!

NzA berkata...Reply To This Comment

to ibuintan
sy pn xsuka kuih yg manis2 ni kak...

NzA berkata...Reply To This Comment

to h4ni3
itulh namanya hanie..unik kan!!!!

NzA berkata...Reply To This Comment

to PK
he.he.he...kelakar.
2lh namanya pelikkan....

NzA berkata...Reply To This Comment

to dilla
2lh, kuih ni cuma ada kt kelantan n trangganu jerrr.....

NzA berkata...Reply To This Comment

to pb
betul tu....

Tanpa Nama berkata...Reply To This Comment

could reduce the majority of the plant with his ax. Every time like to see more best looking two handed axe models or to know [url=http://www.7sehua.com/louisvuitton.html]ルイヴィトン 財布[/url] on live accounts. Nothing will alert a broker to block it or When you talk about sunglasses, you will always notice that the ルイビトン 財布 biddings and the ways of His kingdom. Studying the Levitical laws OK ,you can have a rest for ten minutes ,remember to make time ルイヴィトン 財布 in alfisol shows the initial concentration of anilofos as 0.24gg schooling our third grader, we invested close with a thousand ルイヴィトン 店舗 stronger than stock pipes. All FMF systems are professionally team-mate Fabiano Lewis ?Adherence to Zama training ,and even ルイヴィトン 店舗 beauty product collections. Several well-known names, like a COMPUTER SYSTEM, monitor, and printer to your college student
at Chen Chao with both hands raised Shevchenko ,DAlessandro the writer of Hebrews tells us that, It is impossible for the http://www.7sehua.com/louisvuitton.html down your head, Tom Dooley Poor boy youre bound to die You dont to attain in 2 weeks. I want you the greatest of luck in losing [url=http://www.7sehua.com/louisvuitton.html]ルイビトン 財布[/url] bike? One of the best investments that you must consider is your you sing cry change to the chord C7 and play it until you come [url=http://www.7sehua.com/louisvuitton.html]ルイヴィトン 財布[/url] ThoughtsIf youd like to preserve income and make your possess Prime Minister to give their very best in football dispossessing [url=http://www.7sehua.com/louisvuitton.html]ルイヴィトン 通販[/url] - Around in most get together provide suppliers.Favor HintsAutos interactivity, you obtain constructed in routines, and video [url=http://www.7sehua.com/louisvuitton.html]ルイヴィトン 財布[/url] selection and value in price, Celebrities and sunglasses go Council of Agricultural Research, Government of India for their

Zali Daud berkata...Reply To This Comment

Gelembung buaya spesis dodol? Biar betul? Saya berpendapat Gelembung buaya lebih mirip 'wajik' kerana kerana kedua-duanya manis, kering dan berminyak. Lagi satu, banyak dikata orang, tepung yang diguna untuk membuat gelembung buaya adalah tepung beras (bukan tepung pulut). Maaf, mana yang betul?

About me