Dah lama ibu berhijrah ke neger Johor.
Sering terdengar rakan2 bercerita tentang keenakan kulit lembu ni.
Pada mulanya ibu rasa macam pelik jugak sebab sebelum ni tak pernah terfikir yang kulit lembu boleh makan.
Kalau kulit lembu tu digunakan buat kompang atau handbag pernah la ibu dengar.
Sejak tu ibu teringin sangat nak rasa.
Camne la agaknya rasa masakan berasaskan kulit lembu.
Akhirnya hajat tercapai bila seorang rakan ibu, cikgu Z beri pada ibu.
Rumit jugak prosesnya.
Menurut Z kulit tu perlu dijemur...dibakar...direbus sampai empuk.
Z beri ibu sekeping kulit yang dah siap dibakar dan dikikis untuk buang bulu2 halus.
Hitam semacam je.
Ibu rendam dalam air..bersihkan dan rebus di dalam periuk tekanan sampai empuk.
Meh tengok apa yang ibu kerjakan:
Dah empuk ibu toskan dan basuh lagi.
Potong kecik2.
Bahan-bahan masakan:
1 biji bawang hollen
2 ulas bawang putih
5 biji lada merah
5 biji lada hijau
3 biji cili padi di ketuk.
Bahan2 tadi ibu potong nipis2.
Tumis dalam minyak panas.
Masukkan kulit lembu yang dah siap dipotong.
Masukkan garam dan serbuk perasa serta asam keping.
Sediaa dimakan dengan nasi panas.
Wah tak sangka rasanya macam kaki lembu.
Lembut dan kenyal.
Sesuai dengan selera ibu yang minat dengan makanan exotik...he3x....