Terima Kasih ibu ucapkan kepada rakan-rakan yang
memberi ucapan sempena Ulang Tahun perkahwinan ibu ke 21.
Juga terima kasih di atas doa-doa kalian...
Hari ni nak tayang kisah masak memasak daripada chef yang tak begitu pandai memasak....he3x.
Kali pertama ibu mencuba memasak resepi daripada Pahang.
memberi ucapan sempena Ulang Tahun perkahwinan ibu ke 21.
Juga terima kasih di atas doa-doa kalian...
Hari ni nak tayang kisah masak memasak daripada chef yang tak begitu pandai memasak....he3x.
Kali pertama ibu mencuba memasak resepi daripada Pahang.
Ini pun setelah terliur tengok kat blog Lizz dan kebetulan Angah pulak request resepi ni.
Angah minta resepi daripada rakannya yang berasal dari Temerloh Pahang
yang terkenal dengan keenakan Ikan Fatin Masak Tempoyak.
Angah minta resepi daripada rakannya yang berasal dari Temerloh Pahang
yang terkenal dengan keenakan Ikan Fatin Masak Tempoyak.
Tanpa berlengah ibu suruh ayah beli ikan patin saiz XXL.
Besar gedabak ikan tu.
Si ayah pulak beli ikan kat EconSave ....terpaksalah ibu bersilat siang ikan tu..Aduyai tension betul.
Maka dengan gigihnya ibu memulakan misi memasak.
Resepi dan bahan-bahan:
1 ekor Ikan patin.
2 senduk tempoyak ( suka suki je kan ibu cedok tempoyak banyak-banyak)
Daun kesom
Serbuk kunyit ( kunyi hidup lebih sedap kot)
Cili padi ( kalau yang suka pedas tu letakkan banyak-banyak ye)
2 batang serai dititik.
Asam keping ( kalau nak lebih masam)
garam dan serbuk perasa secukup rasa.
Air.
Cara-cara ( ibu belasah je...hahaha....) :
Kisarkan tempoyak + cili + sedikit air.
Campakkan ikan patin ke dalam periuk.
Masukkan air + kunyit.
Agak-agak dah agak panas masukkan bahan-bahan kisar.
Masukkan daun kesom + serai + asam keping + bahan perasa.
Biarkan mendidih.......
Siap untuk dimakan....
Resepi ni memang sedap.
Ini belum orang Temerloh ori yang masak.....
Resepi ni memang sedap.
Ini belum orang Temerloh ori yang masak.....