Maaf ye masih dalam mood rajin memasak.
Ni bukan blog resepi tetapi sesekali si tuan rumah datang kerajinan melampau....
Beberapa hari lepas ibu keluar dengan Along.
Masa tu along masih ada di rumah.
Ni bukan blog resepi tetapi sesekali si tuan rumah datang kerajinan melampau....
Beberapa hari lepas ibu keluar dengan Along.
Masa tu along masih ada di rumah.
Masa balik dari pasaraya terpandang pula kedai menjual peralatan membuat kek.
Kami singgah kejap kat sana.
Bukan dah sekejap tetapi lama juga.
Macam-macam resepi bermain di kepala.
Ambil itu, capai ini.
Semangat berkobar-kobar nak masak tart telur,
pavlova, crepe buahan, cup cake dan macam-macam.
pavlova, crepe buahan, cup cake dan macam-macam.
Pengaruh dari rakan-rakan blog dan FB.....hehehe.....
Ibu tak risau melabur dan berhabis untuk beli bahan-bahan tu semua
sebab kat rumah ni ada master-chef dan master-eat....hehehe...
Malam kelmarin dengan gigihnya master chef a.k.a Beby membancuh adunan
untuk menghasilkan tart telur.
Percubaan pertama yang mendatangkan kegembiraan buat kami.......
nilah hasil tart telur kami yang lemak berkrim...
Meh kita share resepi tart telur yang ibu dah ubah suai sikit.......
Bahan-bahan ( 20 biji )
PASTRY:
1/2 kg tepung gandum
1/4 kg butter@majerin
1/2 cawan gula halus
1@2 biji telur
sedikit esen vanilla
FILLING:
1/2 tin susu cair
1/2 tin air
2 biji telur
1/2 cawan gula
2 sudu besar tepung kastard
Sedikit garam,Sedikit esen vanilla & Sedikit pewarna
kuning
Cara-cara
A.
Pastri:
1.
Pukul majerin dan gula halus hingga kembang.
2.
Kemudian masukkan telur & esen vanilla.
Pukul hingga sebati.
3. Masukkan gandum sedikit demi sedikit hingga
jadi doh.
4. Doh yang telah siap dijadikan bulat dan kemudian
tekapkan ke dalam acuan.
5. Kemudian masukkan filling dan bakar selama
180c , 20 –25 minit.
B.
FILLING:
1. Campurkan
semua bahan untuk filling.
2. Kemudian
panaskan di atas dapur sehingga sebati dan suam-suam kuku
3. Curahkan
filling ke dalam pastry dan bakar…
Hari seterusnya Naurah pula suggest nak masak cup cake.
Bahan masih banyak lagi dan tinggal sehari lagi kami nak bercuti panjang.
Inilah hasil cup cake Naurah.
Senget benget semacam je..
Ibu ni tak begitu suka makan kek.
Ibu cuma rasa 1 biji je...2 pun tak habis.....muak!!!!!..
Rasa seronok pula habiskan masa dengan anak-anak dara nie.
Macam-macam mereka suggest nak masak.....hehehe....
Kalau la macam ni hari-hari jawabnya naik sekolah habis la baju-baju ibu mengecil...
p/s:
Petang semalam terima khabar sedih.
Besan Mama ibu, Achik Mashitah telah kembali kerahmatullah di usia 54 tahun.
Kami sempat menziarahi jenazah beliau di Kluang malam tadi.......
Perjalanan hampir 4 jam pergi balik dari BG ke Kluang.
Al-Fatihah...