Sila jangan percaya dengan tajuk n3 ibu tu..
Memancing la sangat.
Pegang joran pun tak pernah.
Hari Jumaat lepas seorang rakan sekerja ibu bagi ikan toman.
Mak aiiii...banyak sangat, dalam 15 ekor.
Ikannya besar..Seekor adalah sebesar lengan orang dewasa.
Entah berapa belas kilo agaknya sebab pada anggaran ibu 1 ekor dah jejak 1kg lebih.
Balik rumah terus bersilat kerjakan ikan-ikan nie.
Habis sisik-sisik ikan bersepah kat atas kabinet dapur.
Yang dasyatnya sampai sisik tu melantun naik ke kepala ibu...hu.hu.hu...
Sukar juga nak buang sisik kat badannya.
Lagipun ikan sungai ni berlendir dan kuat baunya.....
Biasanya kalau ayah beli ikan keli atau ikan sungai ,
ikan-ikan tu dah siap disiang dipasar..
Tinggal bersihkan dengan air asam je......
Setelah ikan tu siap ibu kerjakan,
proses mengagihkan ikan-ikan tu mengikut kuantiti ahli keluarga.
hi.hi.hi...macam kat kilang pulak....
Bila dah diasingkan memang banyak.
Rasanya 5-6X masak pun belum tentu habis.
Stok-stok ikan tu ibu sumbat dalam peti ais.
Tunggu masa untuk dikerjakan.....
Menu pertama dari ikan toman.
Goreng kunyit aje + masak sup sayur + sambal ....hi.hi.hi...
Rasa isi ikan toman ni boleh tahan juga.
Isinya manis...mungkin ikan fresh.
menu hari seterusnya ialah asam pedas Johor versi ibu.
Ok jugak rasanya.
Resepi ;
Bahan dikisar:
4 ulas bawang merah.
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
2 hiris halia
Cara-cara :
Tumis bahan kisar dengan minyak panas
masukkan cili boh/ cili kering (yang telah dikisar)
Bila dah naik bau masukkan air, asam keping, garam, kuib bilis.
Biarkan mengelegak dan pastikan kuahnya sedikit pekat.
Agak-agak resepi apa yang best untuk masak ikan nie?
Boleh tak kawan-kawan bagi cadangan......