Pagi-pagi teringin nak makan ikan sardin.
So pagi-pagi dah siap masak.
Tiba2 pula nak makan ikan keli masak lemak...
Waduh, kerajinan melanda tetapi kedua-dua lauk tu
langsung tak maching untuk dimakan bersama.
langsung tak maching untuk dimakan bersama.
Tetapi bila dah teringin masak jelah.
Lagipun stok lauk dalam peti ais tu banyak sangat2.
Ada ke patut sebelum terbang ke China, ayah beli
6 ekor ayam + 2 kg ikan keli + 2 kg ikan kembung + 1 kg ikan siakap +
lauk-lauk sampingan.
lauk-lauk sampingan.
Alahai ayah macam nak pergi sebulan.....
Tapi ayah dah tau perangai ibu....tak suka ke pasar.....
Tapi ayah dah tau perangai ibu....tak suka ke pasar.....
Meh tengok resepi ibu:
Ikan keli dikelar + digaul bersama garam dan kunyit.
Kemudian digoreng.......
Bahan A
2 batang serai dihiris nipis2..
1 biji bawang besar/merah dimayang
2 biji cili besar dihiris (kalau nak pedas masukkan cili padi)
1 ulas bawang putih dihiris.
Kunyit hidup (ibu guna serbuk kunyit je)
Bahan B
4 helai daun limau purut.
Santan.
Garam dan gula secukup rasa.
Asam keping.
Minyak untuk menumis.
Panaskan minyak dan tumis bahan A sehingga naik bau.
Masukkan bahan B.
Masukkan ikan.
Pastikan kuahnya pekat.
Siap untuk dimakan.......