Teringin pula nak makan ikan air asam.
Dari tengahari dah plan nak masak resepi ni.
Cara nak buat pun amat senang sangat dan sangat baik
untuk kesihatan kerana langsung tak guna minyak.
Resepi Ikan Air Asam
Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung saiz besar
(ibu guna ikan tongkol je kerana ayah beli ikan tu)
Bahan perencah:
2 biji tomato-potong kecil
1 biji bawang besar-potong kecil
cili besar, cili padi-ptong kecil
1 cawan air asam jawa
1/2 inci belacan
Cara-cara:
Rebus ikan dan toskan
Curahkan bahan-bahan perencah tadi ke atas ikan.
Hidangkan.
gula dan garam secukup rasa.
Resepi Kupang Bercili
Bahan-bahan:
Kupang
minyak untuk menumis
Bahan kisar:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
cili besar, cili padi, cili kering-kalau suka pedas lebihkan cili ni.
sedikit belacan
gula dan garam secukup rasa
Cara-cara:
Tumis bahan kisar.
Setelh naik bau, masukkan kupang.
Gaul sebati dan pastikan kupang masak.
Angkat dan hidangkan.
menu sampingan yang ayah masak.