![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_tNxHPBc0bZZAYwyGAHB1OSoqTC4IPgtyY30URUAl9k1iuonP5bsfnqCyVjNBey7sYWde_Rh1B4oSBvxCubSaNj09dqzV49pDBYlJEVCQqp_TJ6ey8q9XWkAlL-NDFt7A=s0-d)
Hari Khamis malam Jumaat, surau taman ibu adakan
majlis khatam Al-Quran.
Ayah cadangkan agar ibu masak nasi ambeng untuk bawa ke surau.
Ambeng versi Kelantan.
Balik sekolah terus masuk dapur.
Masak nasi ambeng ni leceh sikit.
Banyak aksesori yang perlu dimasak.
Dan yang paling leceh nak masak sambal goreng tu.
Kentang, tempe, fish cake, tauhu dan
macam-macam aksesori kena potong kecil-kecil dan nipis.
Kena pula goreng satu persatu sampai masak.
Sabar jelah.
Kena rendam sooun dan fucuk...
Cili kering kena gunting nipis-nipis...
Fucuk digunting.
Memang agak leceh.....
Dan inilah hasilnya ambeng versi Kelantan.
Dalam setiap bungkusan mesti ada lauk ayam.
Biasanya dimasak kicap atau gulai.
Ada sambal goreng,
Ada mee goreng,
Ada ikan kering goreng,
Ada serunding kelapa.
Itu yang asas jelah.
Sebenarnya banyak lagi bahan-bahan lain.
1 bungkusan boleh dimakan 3-4 orang.
Nasib baik masa nak masak nasi ambeng ni ibu dibantu oleh along dan angah.
Tapi tak tahan tengok along potong bahan-bahan untuk sambal goreng tu.
Sesuka hati je dia potong nipis tebal bahan-bahan tu...
Alahai tak ada seni la.....hu...
p/s:
Skrg ini ibu beroperasi "mendelete" dan edit gambar-gambar lama di blog2 ni, blog PSS dan PSV.....sedih tau.
Cadangan Lieya tu (klik sini) ibu masih study cara untuk selesaikan masalah ni.
Thanks Lieya!!!!