Ramai rakan2 blog n FB bertanya camne nk jadikan donut gebuzzzz.
So hari ni ibu bagi resepi cz pagi tadi sarap dgn donut 4 F
Dah lama gak kekawan mintak ttp asyik tertangguh jerrr.
ni sarapan donut pagi tadi.
Bentuk donut yg semacam jerr hasil sentuhan Naurah.
Tapi rasanya tetap gebuzzzz!!!!!
Resepi:
1/2 kg tepung gandum
1 paket mauripan
2 sudu besar gula
1 biji telur
2 sudu besar susu pekat
secubit garam
minyak masak
air.
gula halus .
Cara2:
bancuhkan mauripan bersama air suam + 2 sudu besar gula pasir hingga sebati.
Masukkan ke dalam tepung dan kacau.
masukkan telur, susu pekat, air ,dan garam.
Uli sampai sampai doh sebati.
masukkan minyak e dlm doh utk menjadikan doh tidak melekat.
Uli sebati dan tutup doh dgn kain lembap.
Biarkan doh naik 2x ganda barulh dibentuk donut2 tu.
Goreng dlm api yg sederhana n sentiasa balik2kan supaya warnanya cantik.
Biarkan donut sejuk n barulah ditabur dgn gula halus....
*Jika ingin disimpan dlm peti ais.
Goreng donut separuh masak n simpan dlm bekas yg bertutup.
Panaskan jika hendak di makan
bahan yg sama utk membuat doh pizza
tapi doh tu dibentuk leper n dibakar separuh masak dgn api sederhana.
Kemudian baru diletakkan inti pizza.
Barulah dibakar......