Ibu xtau la betul ke nama resepi kat tajuk n3 ibu nie.
Resepi ni ibu belajar dengan MIL.
MIL ibu orang Jawa.
So ibu letak la nama camtu.
Resepi ni sedap bagi tekak ibulh.
Mayb ada orang xbiasa makan cekur.
Tapi bagi ibu mmg marvelous la.
Sapa nk cuba, meh ambil resepi kt bawah nie.....
ni ha rupanya resepi Ayam Masak Lemak Cekur.
Resepi:
1 ekor ayam -nk guna ikan pn boleh gak...
(dipanggang..ttp ibu nie tramat rajin so goreng jelh...)
3 keping Tempe
(pn sama dipanggang...ibu goreng gak...rajinkan menantu Mak!!!)
santan pekat.
Minyak untuk menumis
Asam keping
sedikit garam dan gula....
daun cekur dihiris nipis2....
daun cekur dihiris nipis2....
Bahan A (Kisar)
4 ulas bwg merah
2 bawang putih
4 biji cili padi (lagi best colour hijau tu...)
sedikit ubi cekur
sedikit belacan ( ibu xguna cz alah dgn belacan)
*semua bahan A digoreng dlm minyak n pastu toskan dan baru dikisar....
Cara:
Guna minyak yang digunakan menggoreng bahan A tadi.
Tumis bahan A yg telah dikisar sampai naik bau.
Masukkan santan dan kacau hingga sebati.
Masukkan asam keping.
Masukkan ayam dan tempe yang siap dipanggang/goreng.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Tutup apa dan hiris daun cekur dan tabur di atas.
Siap utk dimakan........
bagi sesiapa yg xpernah tengok pokok cekur nilh pokoknya.
Isinya mcm kunyit ttp kecik2 je n berwarna putih....
Pokok ni ibu tanam dalam pasu kt belakang rumah je.
Selain ayam masak lemak cekur, urap(kerabu versi Jawa) juga menggunakan cekur.
ni sayur sampingan makan dengan masak lemak tu.....
Malamnya xleh tidur cz angin 1 badan.
Terpaksa la ayah kena jadi tukang urut...hu..hu.hu....