Dah 2-3 hari Naurah teringin nk makan ayam percik.
Xpuas agaknya makan ayam percik masa kt Kelantan hari tu.
Ibu bkn apa, malas nk panggang2 ayam tu.
masak sup ke, kari ke, goreng ke kan senang.
Ni mintak ayam percik la, kambing panggang la......
Ttp kesian pulak kt sorg budak yg mengidam nie.
Yelh nk masak sndiri xpndai.
Masih anak dara sunti umo 10 thn ma......
So nk senang kerja ibu mula la versi ibu.
So ibu namakan Ayam Percik Tarzan!!!!
Ambik ko!!!!
Cara ibu nie unik la ckit.
Kalau chef tgk mmg depa gelak guling la2.....
Jom tgk apa yg ibu dh kerjakn pd ayam2 tu....
Meh tgk resepi dulu:
1 ekor ayam.
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
sedikit halia
daun pandan (kalau ada.....)
santan pekat
3 sudu besar susu pekat atau gula
(serbuk perasa xboleh ye..nnti xsedap)
garam
asam keping
serbuk cili
tepung beras or kalu xde...blander jerrr beras tu biar lumat jd serbuk...
Cara
Sos: kisar bwg + halia. Masukkan santan, bhn2 kisar, daun pandan, tpg beras, gula, garam, asam keping, serbuk cili. Kacau setiap masa smpai pekat. Ayam direbus (hi.hi.hi...org lain panggang, ibu sesuka hati jerr rebus..tu yg jd tarzan) Setelah hmpir masak, ambil ketulan ayam ni dan celup dlm sos yg dh pekat. Angkat satu persatu ayam tu dan panaskn di atas kuali ceper (alah yg org wat masak burger tu...). Balik2 ayam yg brsalut sos pekat tadi. Dah agak garing, angkat n boleh la dihidangkan. Semasa nk mkn, curahkan baki sos di atas ayam tu....
Xpuas agaknya makan ayam percik masa kt Kelantan hari tu.
Ibu bkn apa, malas nk panggang2 ayam tu.
masak sup ke, kari ke, goreng ke kan senang.
Ni mintak ayam percik la, kambing panggang la......
Ttp kesian pulak kt sorg budak yg mengidam nie.
Yelh nk masak sndiri xpndai.
Masih anak dara sunti umo 10 thn ma......
So nk senang kerja ibu mula la versi ibu.
So ibu namakan Ayam Percik Tarzan!!!!
Ambik ko!!!!
Cara ibu nie unik la ckit.
Kalau chef tgk mmg depa gelak guling la2.....
Jom tgk apa yg ibu dh kerjakn pd ayam2 tu....
1 ekor ayam.
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
sedikit halia
daun pandan (kalau ada.....)
santan pekat
3 sudu besar susu pekat atau gula
(serbuk perasa xboleh ye..nnti xsedap)
garam
asam keping
serbuk cili
tepung beras or kalu xde...blander jerrr beras tu biar lumat jd serbuk...
Cara
Sos: kisar bwg + halia. Masukkan santan, bhn2 kisar, daun pandan, tpg beras, gula, garam, asam keping, serbuk cili. Kacau setiap masa smpai pekat. Ayam direbus (hi.hi.hi...org lain panggang, ibu sesuka hati jerr rebus..tu yg jd tarzan) Setelah hmpir masak, ambil ketulan ayam ni dan celup dlm sos yg dh pekat. Angkat satu persatu ayam tu dan panaskn di atas kuali ceper (alah yg org wat masak burger tu...). Balik2 ayam yg brsalut sos pekat tadi. Dah agak garing, angkat n boleh la dihidangkan. Semasa nk mkn, curahkan baki sos di atas ayam tu....
wah..dasyat sungguh nama ayam ni kak. mesti sedap..sedasyat namanya..hehe
BalasPadamtarzan ke apa ke Nza akak nak buat cara Nza ni ! akak pun suke yang mudah - cepat - lagi sedap !!! he3x
BalasPadamcara mcm nilah best masak..senang kerja. minat makan ayam percik tapi mengenangkan kena bakar tak jadi..
BalasPadamAnyway thax for the resepi..boleh cuba weekend ni
wah best nie...simple jek..senang.....seb baik share resepi leh cube nanti.....lieya ni dok apparment payah laa nak bakar2 pakai arang ni...pakai non stick kuali pun halal la heeheheh
BalasPadamnza, itu yg dinamakan guru..kreatif & kritis...~~tau x po!!
BalasPadamdear..nanti nak cuba gak resepi ni. nor copy yer..
BalasPadamassalam.. sy ni kekadang selere bebenor nk mkn percik tp kekadang tekak x bleh telan ayam rasa hanyir huhuuu.. sy bleh telan yg garing2 sket hehe :D
BalasPadamto normaliza
BalasPadamhi.hi.hi...dasyatkn nama resepi tu....
to sonata
BalasPadamok, akak boleh cuba..senang + cepat + sedap.....
to nieda
BalasPadamakak mmg cuba yg plg simple n cepat...xle kempunan bila anak2 tringin nk mkn....
to lieya
BalasPadamye lieya, nk bakar nie rumit ckit...espclly kalu nk g kerja...slamat mencuba....
to has
BalasPadamtau xpo...nk wat guano kalu dh tringin nk makae..tibai jah lah....
to mummysyafie
BalasPadamboleh aja nor n slmat mencuba....
to mummysyafie
BalasPadamboleh aja nor n slmat mencuba....
to maiyah
BalasPadamumo mcm kita ni maiyah mmg dh agak cerewet ckit...kalu boleh nk bnde yg xbrbau kan....
apa kena mengena tarzan dgn rebus k.nza?
BalasPadamhehehhe
ada2 je k.nza ni =))
to h4ni3
BalasPadamtarzan tu org yg wat kerja tah apa2....hi.hi.hi....
mesti sedap ni confirm!tapi kalau kite buat ikut resipi ni kang kite jadi tarzan cam ner?kang ibu juga terkejut singgah je blog..kite jd tarzan awwwww....
BalasPadamsedapnya
BalasPadamden dah suka ayam percik
haih
P/S : Tolong Belikan Topup! Penting Nih!
sodap ni, nak order satu.hehe. kenny rodges pun kalah ni. nak kena belajar jg masak ni :) tq kak
BalasPadamaleasara
BalasPadamsedap dik..meh singgah umah ibu pekena ayam percik tarzan....
to hans
BalasPadamjom mai sini cuba try test..he...
to mohamadazhan
BalasPadamok siapppppppp!!!!sedap tak?????
kecur air liur nengok ayam tu ....
BalasPadamto cybermummy
BalasPadamcuba la ikeen msk.....
oh nak try nih..kena simpan url nih..kih2
BalasPadamto honeyvsbee
BalasPadamok...boleh aje...nnti cuba la....