Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

5 Oktober 2021

Koleksi Zikir Harian

 Assalamulaikum semua. Kali ini ibu nak kongsi amalan zikir ibu setiap hari.








Selamat beramal.๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

4 Oktober 2021

Resepi Patin Masak Tempoyak Simple

Resepi ni ibu dapat daripada Angah.
Angah a.k.a memang teror masak asam tempoyak.
Angah dapat resepi ni semasa belajar Asasi di UiTM Kuantan dulu.

Bahan-bahan :
1 ekor ikan patin-sederhana
1 inci kunyit hidup
Seikat daun kesum
10 biji cili ( mengikut kepedasan masing-masing
1 cawan tempoyak
Garam dan perisa
5 cawan air

Cara-cara :
1. Tumbuk kunyit dan cili.
2. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk.
3. Masak sehingga mendidih.
4. Siap untuk dihidangkan.

Resepi cara ibu. Selamat mencuba.


2 Oktober 2021

Resepi Mandai

 Assalamulaikum.

Hari ini ibu nak share 1 resepi unik.
Kebetulan musim buah cempedak jadi ibu cubalah buat "mandai" yang menggunakan kulit cempedak.


Cara jeruk mandai :
Kulit cempedak ( anggaran 1 biji buah sederhana )
3 sudu besar garam
Air suam secukupnya.

1. Buang kulit cempedak yang berwarna hijau kekuningan.
2. Potong kuib atau ikut kesukaan.
3. Gaul bersama garam
4. Masukkan ke dalam balang.
5. Isi air suam separas kulit cempedak.
6. Jeruk selama 14 hari. Simpan di dalam kabinet. 
Maksudnya tempat gelap gitu.

Setelah 14 hari maka siapalah kejadian "mandai".

Ibu masak ikut suka hati jelah.
Biasalah resepi "derhaka" ibu ikut citarasa sendiri.

Resepi ibu :
1. Keluarkan "mandai".
2. Basuh bersih-bersih.
3. Potong nipis-nipis dan goreng garing.
4. Potong bawang hollen, bawang putih, lada besar,
5. Tumis bahan no 4.
6. Bolehlah masukkan alternatif lain seperti bilis @ udang @ sotong dan sewaktu dengannya.
7. Masukkan sedikit perisa dan mandai yang siap di goreng.
8. Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.
Selamat mencuba. 

Ni mandai yang ibu order dari jiran sekampung.


About me