Rasanya ramai juga yang tidak pernah dengar nama air katira ini.
Dan ada rakan bertanya tentang air katira.
Air katira ni setahu ibu berasal dari Johor.
Dan air katira biasanya banyak dijual dalam bulan Ramadhan.
Kalau pergi mana-mana PARAM kat Johor ni memang jumpalah air katira ni.
Bahan-bahan yang biasa dicampurkan ke dalam air katira
seperti buah semangkuk, gajus, kismis, kurma, biji selasih, kabung, cincau, jelly
seperti buah semangkuk, gajus, kismis, kurma, biji selasih, kabung, cincau, jelly
dan macam-macam lagi.
Ala-ala air lai chi kang (betul ke tu ejaannya???) cuma
warnanya berbeza dan dalam air katira ditambah perisa pandan dan susu sejat.
Banyak khasiat yang terkandung dalam air katira ini untuk
memberi tenaga pada kita setelah seharian berpuasa.
Tetapi sekarang kalau beli kat PARAM yang ada dalam
air katira tu cuma biji selasih, cincau dan jelly aje.
Sebab tu Ayah lebih suka buat sendiri air katira setiap kali puasa
kerana Ayah memang teror buat air ini.
Tetapi sejak puasa kali ini, Ayah masih tidak berkesempatan
lagi untuk buat air katira untuk kami sekeluarga.
Alahai Ayah, bila agaknya Ayah nak buat air katira ni......????