Balik kursus "KSSR"mengadap lappy dulu.
Buka FB dan buka blog untuk hilangkan stress dan penat..
Sempat BW ke beberapa blog rakan2.
Sempat singgah ke blog Ummiross.
Tiba2 terpandang masakan ummiross yang sedap-sedap.
Teringin pula nak makan sagu bersantan.
Sambil ibu kusyuk mengadap lappy, ibu kerahkan Along rendamkan sagu.
Naurah keluarkan baki cawan-cawan plastik.
Angah keluarkan bahan....
Angah keluarkan bahan....
Senangkan jadi bos..mengarah je kerjanya..hi.hi.hi....
Ini hasilnya.
Memang sedap.
Sekejap je dah habis.
Balik kursus semalam buat lagi.......
Sampai rumah petang ni pekena secawan...
Sejuk je tekak nie....
Meh intai resepi yang ibu copy dan ubah sikit2....
SAGU BERSANTAN KSSR
Bahan :
1 cawan sagu-rendam 1/2 jam
5 cawan air
1/4 cawan air pandan pekat atau 1 sudu teh pandan paste-
ibu guna perisa pandan.
12 sudu besar gula
Bahan2 utk pati santan:
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
*Ibu lebih suka guna susu cair kerana lebih senang dan sedap.....
Cara membuat sagu :
Basuh sagu dan rendamkan lebih kurang 1/2 jam dan toskan.
Masukkan sagu, air, tepung jagung dan
perisa pandan ke dalam periuk.
Kacau atas api sederhana.
Apabila campuran menjadi pekat, masukkan gula dan kacau hingga gula larut
dan bancuhan bertukar menjadi jernih.
Sudukan ke dalam bekas dan ketepikan.
p/s: Apa tu KSSR...
Sebenarnya itu tajuk kursus yang sedang ibu ikuti sekarang.
Sesuka hati je tukar nama resepi tu...hi.hi.hi...
emm..mmg fav ila ni kak..... tp akak kira masak sagu tu dah sedia manis la ye.. biasa org buat sagu tawar tp letak santan & air gula.. emm leh cuba nnt
BalasPadamto iela
BalasPadamakak ambil resepi dr blog org juga tu...ttp ok gaklah rasanya tu....
sedap ..tp sy guna susu cair kak tk guna santan hehe
BalasPadamto Bee
BalasPadamakak pn guna susu cair masa 1st buat n santan hari berikutnya....
salam,
BalasPadamwah kak, seronok sgtlah tu gi kursus kssr tu, hehehe...
sy tk kena gi... tp 5 mingg berturut2 tgk org je berkurus... dorang kursus kat PKG dlm sekolah sy...
Musim panas macam ni sesuai sangat makan sagu ni ye. sejuk rasanya.
BalasPadamThankk you NzA, hehe ummi ni sesekali je datang angin rajinnya. NzA, seronok masak ni kalau ramai pembantu. Sedap tu, boleh gak ummi cuba, sagu ada lagi ni...
BalasPadamnida selalu buat sagu gula melaka..lebih kurang je
BalasPadamto areef
BalasPadamkursus KSSR DSV mmg best n enjoy...
rasanya utk Agama n Bahasa Arab 2 minngu lagi kot...BERSEDIA ye...hi.hi.hi.....
to anggun
BalasPadamdpt sejukkan tekak ni..mmg sedap.
to ummiross
BalasPadamsama2..sy pn mcm tu ummi..bila dtg kerajinan terus menjadi ttp kalau xde mood mmg xmsk la....hi..
to nieda
BalasPadamboleh dipelbagaikan nieda n yg pnting sedap utk dimakan.
akak pun suka buat sagu bersantan ni, dah disejukkan lagi sedap kan...
BalasPadamtapi akak tak bubuh tepung jagung
to ibuintan
BalasPadammmg sedap kak, anak2 sy suka..kalau bubuh tepung jagung bntuknya lg cantik kot....
Sibuk-sibuk kursus pun sempat lagi kak Nza cuba resepi baru. :)
BalasPadamto yati
BalasPadamdh tringin sgt yati terus masaklh...he.
sedapnya..
BalasPadamto amna
BalasPadamsedap.....
hanie dah lama nk buat kuih sagu ni tp x buat2 tau kak..sagu dah lama rendam..erkk buleh gune lagi ker ? :p
BalasPadam