21 Januari 2010

Mengidam Salad Jawa!!!

Eeeee.....xdelh, acah2 je tu.
Tetiba tringin sgt nk mkn pecal ni.
MIL rajin sgt buat benda alah ni.
Ttp dh bbrapa minggu MIL xbuat.
Xtau knapa, smpai meleleh air liur ibu tringatkn ni.
Trlanjur ada kacang pjg, pucuk ubi n jantung pisang yg ayah beli hr tu.
So dgn penuh semangat ibu watlh kuah pecalnya.
Ibu blajar dr MIL....

sayur yg siap di celur n tempe goreng.....
kuah pecal....ibu suka yg agak cair..senang nk cicah sayur tu......

Bahan :
3-4 biji ubi cekur
4 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
cili padi (kalu nk pedas boleh lla letak byk2..)
belacan (ttp ibu xbubuh cz alergik)
Segengam kacang tanah
air asam jawa
sedikit minyak masak
garam dan gula secukup rasa.

Sayuran :
pucuk ubi, jantung pisang, kacang panjang, tougeh (dicelur)
Tempe n tauhu goreng.
p/s: sayuran mengikut cita rasa masing2.

Cara :
1. Panaskn sedikit minyak n goreng cekur, bwg merah, bwg putih, belacan n cili padi
(awas nnti meletup)
2. Goreng kacang tanah (dlm minyak).
3. Kisar semua bhn yg digoreng brsama gula n garam.
4. Masukkn air asam jawa. Gaul sebati.
Kepekatan mengikut cita rasa.


Cara makan:
Ewah, siap ada cara mkn....mkn le camne pn asal puas hati. Nk tuang ke dlm sayuran tu ke, nk cicah ke....asal masuk ke dlm mulut....enak!!!

"ibu2, bapak2 siapa yg punya...????"
Ni saja ibu letak pic pokok cekur yg ibu tanam kt belakang umah.
Sebelum kawin ibu xtau yg pokok cekur ni byk digunakn dlm masakkn masyarakat Jawa.
Masa kecik2 dulu, ibu main masak2 guna ubi cekur ni.....
Rupanya byk kegunaannya....

32 ulasan:

  1. hikhikhik kak mati2 tgk pokok bunga hiasan

    BalasPadam
  2. sodap nya .. makan ngan nasi panas . Aduhh !! tergoda dengan tempe goreng itu . Shikeen kalau ngan tempe ni memang bestfriend . Lagi2 lah kalau buat sambal goreng . hmmmm heaven

    BalasPadam
  3. sy sgt suke mkn pecal yg mak buat !!
    mak ade drh jawe sikit..
    hmm..pecal jawa gak sedap kan kak nza ?
    hanie dh lme x buat,rasenye baru2 kawin dulu je buat..opsss! :p

    BalasPadam
  4. to mummy dasy
    hua,hua,hua....trkeliru rupanya....

    BalasPadam
  5. to cybermummy
    mmg sedap..mkn gitu jer pn sedap..
    Bagus tu kalu suka mkn tempe....cz baik utk otak.

    BalasPadam
  6. to ummi hanie
    kak nza kenal pecal ni masa dh kawin dgn abg. MIL yg ajarkn...hi.hi.hi...

    BalasPadam
  7. sedapnya pecal
    kuah kacang tu menggoda tul
    *drools* hihi

    BalasPadam
  8. to h4ni
    mmg sedap kalu MIL yg buat ttp yg kak nza wat kureng la ckit...hi.

    BalasPadam
  9. mmg sedap pecel jawa nie... nur setiap kali balik kg kalu tak umah mak mesti mak mertua buatkan khas tuk menantu dia nie hehehhe ...

    BalasPadam
  10. mmg best pecal kak..aduhaii!!
    kalau mkn cam gitupun best jugak

    BalasPadam
  11. Salam kak nza ....aper tu..umi lom dengar agiiipecal gitu..best tak??ni mesti makanan jawa ekk

    BalasPadam
  12. t'ingat masa berpantang... mak soh mkn daun & isi cekur tu, buat cam ulam... tak leh nak telan mkn gitu jer.... tapi kalo dibuat kuah pecal.... sedap!

    BalasPadam
  13. sedapnye kak!..cam nk meleleh dah air liur ni..hehe..sy pun dah lama tak mkn pecal coz da jrg pg pasar mlm coz bnyk jual kat sana (pasar mlm kwsn ramai org jawa)..tetiba rase nk mkn lak nih..hehe

    BalasPadam
  14. sedapnya tgk tempe goreng n kuah kacang tu. pasal pokok cekur tu mmg byk khasiatnya..kat umah mak su dulu byk pokok tu..tpi bila dah renovate umah...pokok tu pun meninggal dunia...byk khasiatnya kalo mkn cekur tu...mak su slalu soh mkn time berpantang kat si abg n siratu

    BalasPadam
  15. alamak ibu.. leleh airlioq nih.. pergh

    BalasPadam
  16. to nur
    mmg sedap n membuka selera...kg nur kt area mana??

    BalasPadam
  17. to syahadah
    kak nza lebih suka mkn begitu je...mm sedap.

    BalasPadam
  18. to mamasyaza
    pembuka selera la su..
    Alahai kesiannya pokok tu..ttp mmg byk khasiatnya....

    BalasPadam
  19. to umi liya
    kt pantai timur rasanya jrg sgt jupe bnde alah ni....ni mknan org2 pntai barat trutama masy. Jawa.

    BalasPadam
  20. to bintangku
    mmg baik utk ibu2 dlm pantang.....ttp kekdg ada org xsuka rasanya n bau yg kuat tu.

    BalasPadam
  21. to maiyah
    alahai kesiannya....

    BalasPadam
  22. to syuhada
    2lh, bila lama xmkn tringin lak tu yg kak nza buat sndiri...nk ckp kt MIL segan lak....

    BalasPadam
  23. akak, suami saya sgt suka ni..saya belajar buat ni dr dia lah!tp time mintak resepi calling2 MIL.. agak leceh eh, kalo mula2 belajar nak buat ni..tp bila dh biasa, ok jer.. ^_^! orang johor mmg suka ni eh!

    BalasPadam
  24. wahh mentang2 dah jd org johor.. makanan semua jawa-jawa-jawa,,, hehe

    BalasPadam
  25. aahaaakksss... pecal.. memang best kan..

    BalasPadam
  26. to mama lieyna
    mmg nilh salad org Johor...

    BalasPadam
  27. to perfect love
    saja nk lwn kaklong Fida tu...sejak jd org klate, kalah akak nie..dia lg pndai masak nasi dagang...jelous weh!!!

    BalasPadam
  28. gini ropenya pokok cekur ya kak....

    adik akak nie memang tak pernah tengok tau...huhuhu....

    BalasPadam
  29. to ain
    gitulh rupanya

    mmg betul tu ain, kt pntai timur jrg sgt kita guna bnde alah ni....

    BalasPadam
  30. Nk try buat la pecal nie nnt Akak..Nmpk sedap gilos nie wlupun hanya Sayur & Tempe!

    BalasPadam
  31. Salam Kak Nza
    Ya Allah,sedapnya pecel ni
    erm winduuu dengan masakan mak saya.
    hubby tak suka pecel ni lagi2 ada cekor,dia kata macam orang lepas bersalin.tapi cekor ni memang bagus kan kak untuk orang lepas bersalin..
    akak Ummu copy paste ya resipi akak ni dan gambar ini...boleh tak kak?

    BalasPadam

Setiap kunjungan didahului ucapan terima kasih...InsyaAllah akan dibalas kunjungan anda.