Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

17 Mac 2017

Jom Bercuti

Cuti sekolah bermula.
Mulalah sesi korek-korek tabung travel.
Tabung travel dah kosong dikorek masa ibu
pergi umrah bulan 12 hari tu.
So dengan gigihnya ibu menabung
lagi.
Tak sampai 3 bulan tabung dikorek lagi.
Alhamdulillah dapatlah buat beli souvineer
untuk family dan kekawan...he.he.he.

Selongkar 'Buku Merah'.
Emmm...Alhamdulillah masih 'hidup' dalam zon selesa.
Cuma tak semua anak-anak dapat cuti.
Bawa mana yang dapat.
Bertabahlah.
Ada rezeki kita pergi obesi sama-sama ye.
Doakan percutian kami dipermudahkan
dan dibawah lindungan kasih sayang ALLAH.
Aamin3x.

14 Mac 2017

Aktiviti Sekolah Ibu-Februari

Mesyuarat Agung PIBG
12.2.2017
Mesyuarat dirasmikan oleh bekas pelajar sekolah ini yang bergelar doktor pakar.


Kejohanan Merentas Desa
15.2.2017
Pasukan Rumah Hijau di nobatkan sebagai Johan


Pelancaran Program NILAM
19.2.2017
Program Anjuran Pusat Sumber Sekolah.

Program Kem Ibadah
23-24.2.2017
Anjuran Panitia Agama Islam.

Kami berkampung selama 2 hari 1 malam.
Pelbagai aktiviti diadakan diantaranya :
Mandi wajid
Klinik Al-Fatihah
Ceramah Motivasi
Qiamulai
Cara-cara bertayamum dan lain-lain.

Pelancaran Program Minggu Anti Dadah
26.2.2017
Beberapa aktiviti dan pertandingan dijalankan diantaranya :
-Majlis pelancaran
-Pertandingan mewarna dan melukis poster
-Pertandingan mengarang
-Program 5 minit Anti Dadah
-Pertandingan Deklamasi Sajak dll.





6 Mac 2017

Kisah Februari 2017

Kisah bulan Februari. 
Sejak kebelakangan ni ibu dah "merajinkan diri" mengikut En Ayah
berseminar / meeting di KL.
Alasan kukuh En Ayah, Along ada di sana.
Jadinya saban minggu ibu dan anak-anak habiskan weekend kami di KL.
Lagipun Angah pun sedang LI di Tangkak so berulang dari rumah.
Cuma Beby sorang nun jauh LI di Kuantan.

Awal weekend bulan 2 kami ke IKEA lagi.
Kali ni ke IKEA ceras pulak.
Sementara En Ayah meeting so ibu bersama anak-anak pergi jejalan.
Masa ibu ke IKEA ni memang tak ramai orang.
Lagipun hari Jumaat dan pagi lagi.

Ibu tak shopping mana pun.
Sekadar beli jam dan barangan kecil dan comel..
Tujuan utama pergi nak makan meat ball je

Minggu seterusnya ke KL lagi.
Dah jadi rumah ke 2.
Ibu ada jugak bincang dengan En Ayah dan anak-anak nak beli sebuah pangsapuri atau
kondominium kat KL sebijik.
Rasa macam tak berbaloi setiap weekend terpaksa menginap di hotel.
Dan perlu booking 2 bilik setiap kali ke sana.
Kalau total sebulan untuk penginapan saja dah lebih 1K....huhuhu...
Belum kos lain-lain.

Posing dulu......

Kali ni kami tak jalan kemana.
Sekadar lepak-lepak kat bilik sementara tunggu Along habis kerja pukul 6.30 petang.

Lepas Zohor melayan 2F nak berendan dalam kolam.
Kali ni tak lama mereka berendam sebab sejuk sangat katanya.....

Posing sebelum bergerak pulang.
Tinggallah Along sesorang kat KL.
InsyaAllah ada kelapangan ibu ke KL lagi ye Along.

13 Februari 2017

Aktiviti Sekolah Ibu-Januari

PROGRAM DIALOG PRESTASI UPSR 2017
13.1.2017 (Ahad)

MAJLIS PENYAMPAIAN WATIKAH PERLANTIKAN 
PEMIMPIN MURID
22.1.2017 (Ahad)
program rutin tahunan.
majlis menyampaikan wartikah kepada pemimpin murid yang terpilih.
Perasminya dijemput dari balai Polis berhampiran

MAJLIS PENUTUPAN PROGRAM TRANSISI
25.1.2017 (Rabu)
Program Suai-kenal selama 3 minggu untuk murid-murid tahun 1 berakhir dengan jayanya...
So diadakan majlis meraikan mereka.

MAULIDUR-RASUL
26.1.2017 (Khamis)
Program yang diraikan setiap tahun tanda kita Cintakan Rasulullah..
Beginilah caranya pihak sekolah terapkan nilai kecintaan dijiwa anak-anak.

perarakan di waktu pagi.

kebetulan sedondon dengan "Adam".
Ibu tak pernah mengajar si Adam ni tapi setiap kali terserempak mesti Adam menyapa.


Makan ramai-ramai dalam dulang.

Selesai makan, ada ceramah agama dan kuiz diadakan.





7 Februari 2017

Kisah Januari 2017

Kisah bulan Januari.
Banyak sebenarnya catatan nak dibuat tapi banyak memori dah hilang....huhuhu...

Ibu akan catatkan serba sedikit aktiviti Bulan januari yang masih bersisa dalam ingatan.
Minggu pertama kami menghabiskan weekend di KL.
Ayah saban minggu ada meeting dan program di KL.
Kalau ada kerajinan ibu ikutlah.
Itupun kalau anak-anak ada free....

Bertolak awal pagi dari rumah.
Check in di hotel.
Ayah booking 2 bilik.
1 bilik super duper besar untuk anak-anak.
Bilik yang selesa. Bilik ke 2 tu siap ada mini bar.
kalau bawa rice cooker boleh main masak-masak.
Tapi nak cari makan senang sebab kat bawah hotel ada restauran.
makanan pun sedap dan harga berpatutan...
Bila datang bersama Farahs ibu lebih selesa tidur di bilik Farahs.
Masa pergi KL ada 3Farahs..cuma beby je tak ada sebab dia di Kuantan.
So Farouk dan Ayah tidur sebilik...itupun masa ayah meeting farouk banyak abiskan masa di bilik orang pompuan...he3x...

Farouk sorang jelah yang sudi makan kat restauran.
3farahs tu agak sukar.
Mereka lebih selesa tapau je makan kat bilik.

Balik solat Jumaat semasa di KL.
Akta paksaan dari Ayah ,kena posing.
Farouk jelah yang dikerah ikut Ayah ke sana-sini....
ibu dan 3Farahs banyak habiskan masa  lepak-lepak di bilik.


Hari ke 2 kami singgah IKEA.
Sekadar cuci mata je sebab bonet kereta dah penuh dengan barang.

Tak sah kalau pergi IKEA kalau tak makan meat ball yang sedap tu.
beli 2 max set untuk makan di sana dan 2 set untuk tapau.

Dalam Bulan Januari ada beberapa kali juga ibu ke Melaka.
Ni masa temankan along ada urusan di Utem.
Melayan budak Farouk yang suka sangat makan mee sizeeling.
Setiap kali ke melaka, itu jelah menu feveret dia.
Yang lain lebih suka makan sushi dan ayam gunting....

puan ibu mengadap makanan.
Kalau beli makanan penuh dengan nasfu..leps tu memang confirm tak habis punya....adeh.

Minggu Akhir ke melaka lagi untuk renew pasport Naurah dan Angah yang
dah nak luput tarikh.
Angah LI dan tak boleh ikut serta so ibu pergi renew pasport Naurah jelah.
Dalam 1 jam renew pasport selesai.

Singgah Aeon Bandaraya Melaka.
Gigih dok menunnggu "ayam gunting' siap....

Dan macam biasa si putera ni nak makan mee sizeeling feveretnya....


3 Februari 2017

Happy Birthday Kakak

Genap sudah 17 tahun usia puteri bongsu ibu a.k.a Farah Naurah.
Tak sangka Naurah atau lebih mesra ibu panggil kakak dah menjangkau usia 17 tahun.
Walaupun dah 17 tahun Kakak maintain kecik comel je orangnya.

Ibu dan keluarga doakan agar Kakak dipermudahkan segala urusan,
Jadi anak yg solehah,
Jadi anak yang penyejuk hati ibu dan ayah
Anak yang cemerlang dunia dan akhirat,
Dan yang paling penting tahun ini Kakak akan menghadapi SPM.
Ibu doakan Kakak kekal cemerlang dan berjaya dalam impian dan cita-cita Kakak.
Mengharumkan nama sekolah dgn result yang tip-top nanti....
InsyaAllah...Aamiin3X....

Tahniah juga atas perlantikan sebagai Student Leadership Board selain jawatan sebagai 
Pengawas Displin dan jawatan-jawatan tertinggi dalam Unit Ko-Ko.
Semoga Kakak mampu mengagihkan tugas-tugas Kakak dengan jayanya....InsyaAllah.

Kek yang ditaja oleh Sir Lee.
Terima kasih bergudang Lemon untuk Sir Lee yang tidak pernah lupa hari bersejarah kami.
JASAMU tetap dikenang.


28 Januari 2017

Family day di D'Village Resort Melaka

Kisah dah lapuk dan hampir 1 bulan yang lalu (29.12.2016).
Kalau lihat tahun dah macam setahun berlalu.....he3x..
Hari Keluarga Warga sekolah ibu diadakan di D'Village Resort Melaka.
Program bermula seawal pukul 3petang dengan aktiviti sukaneka.

Ibu tiba agak lewat kerana tunggu En Ayah habis meeting.
Warga SKPK bersama keluarga..

Muka kena paksa bergambar.....hihu.


Kami bertiga je pergi sebab 4farahs tak cukup korum.
Sekepala RM70.
Menu memang banyak dan boleh tahan sedap terutama kambing panggang kegemaran ibu.
Ibu ni kalau makan cepat kenyang.
Makan seketul daging kambing dah rasa penuh + ketat perut....huhuhu
So menu lain ibu tak sempat nak rasa.....


Majlis bersurai dalam pukul 10.30 malam....



19 Januari 2017

Kota Madinah 2-Lawatan Sekitar Madinah

Assalamualaikum semua.
Fuh dah nak penghujung bulan Januari tapi ibu masih lagi sibuk dengan pengurusan di sekolah.
Maka terabai jugalah dairy ibu ni.
Dah lebih 1 bulan ibu balik dari mengerjakan umrah.
Catatan belum lagi selesai.
Namun kenangan di sana masih terpahat indah jauh di sudut hati.

Ibu rasa ni catatan terakhir untuk siri Mencari Redha Ilahi.
Mampu membuat 3 catatan saja walaupun banyak kenangan indah terpahat di hati.
Klik SINI, SINI dan SINI
Banyak sebenarnya kenangan nak ibu luahkan di sini namun keadaan dan masa tidak mengizinkan.

Mehlah kita baca serba sikit catatan ibu :

A. Masjid Quba
Pada 11.12.2016 Rombongan ibu memulakan lawatan di Kota Madinah.
9.00 pagi Mdh : Lawatan ke Masjid Quba
Inilah Masjid Quba.

bahagian dalam masjid.
ibu naik ke tingkat atas untuk menunaikan solat.
Orang memang tak perlukan ibu cerita.
Berhimpit-himpit dan tolak menolak.
Bila keadaan macam tu memang masing-masing mementingkan diri sendiri.
Kalau kita ke Mekah atau Madinah, kita perlu kuat...tahan lasak..kena sihat dan banyak bersabar..

Diluar masjid memang ada jualan buah-buah kurma, cenderahati dan pelbagai jenis makanan tempatan.

B. Ladang Kurma Fahad
Selesai sesi awatan dan solat sunat di masjid Quba kami di bawa ke Ladang a.k.a Kebun Kurma.
Jaraknya tidak begitu jauh.
Barisan bas sudah tersusun semasa kami tiba.

Rombongan ibu bergambar kenang-kenangan di hadapan pintu masuk.

ibu dan Beby  di depan pagar.


orang memang ramai di dalam kedai jualan kurma ni.
Pemandu pelancongan dah ingatkan kami yang harga di sini agak mahal.
Mungkin sebab jadi tumpuan pelancong.
Cuma kita boleh makan buah-buah kurma tu sebanyak mana yang kita larat tanpa bayaran.
ibu cuma rasa sebiji dua sahaja.

 
Air teh pun di sediakan


Dikelilingi pepohon tamar.

C. Bukit Uhud
Destinasi ke 3 kami.
Dalam perjalanan kami melalui beberapa buh masjid dan diantaranya masjid 2 Kiblat.


berlatarbelakang Bukit Uhud.


Kat sini agak panas.

pasar yang ada di sana.

Kubur para sahabat nabi.
Semasa ibu mendekati kawasan ini tiba-tiba ada semerbak bau wangian menerpa hidung.
Ibu pandang Beby dan kami saling berpandangan.
beby berbisik : "Ibu ada bau harum tak...harum sangat..."
Ya Allah.......itulah nikmat yang Kau berikan buat insan terpilih......


Selama 7 hari di Kota Mekah dan 5 hari di Kota Madinah maka
tibalah saatnya untuk ibu kembali ke tanah air.
Ya Allah....sedih...sayu...sebak dan pelbagai perasaan datang.
Berat hati dan berat kaki untuk melangkah.
Semoga ALLAH menjemput ibu sekeluarga datang lagi sebagai tetamuNya.
InsyaAllah....

About me